fbpx

Nachtzweten – u ook al? Wat kunt u er tegen doen?

Nachtzweten – u ook al? Wat kunt u er tegen doen?

Seizoenskorting: 50%

Wij zweten allemaal, de hele dag door, daar is niets mis mee. In het tegendeel: zweten is nodig om de warmte in je lichaam te regelen. Door te zweten raak je het te veel aan warmte kwijt. Ons lichaam probeert onze temperatuur altijd rond de 37 graden te houden. Bij een hogere lichaamstemperatuur gaan onze zweetklieren aan het werk om de warmte af te voeren en zo verkoeling te geven.

Transpireren is dus heel normaal, alleen komt het bij de een veel vaker voor dan bij de ander. Als je ’s nachts last hebt van overmatig zweten, kunnen daar veel oorzaken voor zijn. Of het nu komt door voeding, stress, verkeerd beddengoed, nachtmerries of een hittegolf, het zorgt ervoor dat de temperatuur van je lichaam stijgt en je gaat zweten. Dit merk je vaak op je voorhoofd en rug, maar eigenlijk zweet je over je hele lichaam. En dit is funest voor een goede nachtrust.

Heeft u erg veel last van nachtzweten? Bezoek dan uw huisarts. Het kan namelijk een medische oorzaak hebben. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms is het nachtzweten een gevolg van uw levensstijl.

Medische oorzaken van nachtzweten
Er zijn flink wat gezondheidsklachten die tot nachtzweten kunnen leiden. Om die reden is het altijd slim om even bij de dokter langs te gaan als u hier last van heeft.

Enkele bekende medische oorzaken van nachtelijk transpireren zijn:

  • Menopauze
    Tja, met stip op 1 staan de opvliegers… Tijdens de overgang kun je last hebben van deze “hot flashes” die vaak ook ‘s nachts optreden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk zweten bij vrouwen.
  • Infecties
    Alle infecties die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. U herkent vast wel de zweterige nachten bij een fikse griepaanval.
  • Hypoglykemie – diabetes
    Een te laag bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Hypoglykemie, ook wel een hypo genoemd, is een verschijnsel dat vooral voorkomt bij mensen met diabetes.
  • Kanker
    Nachtelijk zweten is een vroeg kenmerk van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met nog niet gediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts. Ook de medicatie die toegediend wordt, bij voorbeeld een hormoonbehandeling, kan tot extra zweten leiden.

 

En verder zijn er nog tal van redenen waardoor mensen s ’nachts last hebben van overmatig zweten. Denk aan slaapapneu, bloedarmoede, uitgeputte bijnieren, schildklier problemen, ongesteldheid en zo verder.

Nogmaals: heeft u last van overmatig nachtzweten, neem contact op met uw huisarts zodat u weet wat de oorzaak is.

Maar ook: uw levensstijl: Er zijn ook een aantal redenen van nachtzweten waar u zelf iets aan kunt doen. Enkele van de meest voorkomende:

  • Voeding
    Alcohol en bijvoorbeeld pittig eten kunnen ertoe leiden dat u s ‘nachts extra zweet.
  • Overgewicht
    Mensen met overgewicht hebben vaker last van nachtzweten.
  • Intensief sporten
    Het is natuurlijk goed om te sporten. Niettemin kan een flinke inspanning overdag er wel toe leiden dat uw lichaam s ‘nachts extra warmte kwijt wil. Best veel topsporters hebben hier last van.
  • Stress
    Veel mensen met stress liggen s ‘nachts wakker en vaak ook met zweetaanvallen.

 

Minder zweten ’s nachts? Wat te doen?

  • Check met uw huisarts of er geen medische reden is.
  • Probeer te ontspannen voor u naar bed gaat. Liever geen beeldschermen gebruiken.
  • Pas op met pittig eten. Hetzelfde geldt voor koffie drinken en roken. Probeer dit tot een minimum te beperken. Ook het drinken van alcohol is af te raden, omdat je maag, lever en darmen dat moet verwerken en je lichaam dan ’s nachts actief bezig is.
  • Sport als het kan wat vroeger op de dag.
  • Besteed aandacht aan het klimaat op uw slaapkamer.

 

Slaapkamerklimaat
Uw slaapkamerklimaat is zeer belangrijke om nachtzweten te verminderen.

  • Zorg voor een slaapkamer temperatuur van ongeveer 16-19 graden.
  • Ventileer goed en slaap met een open raam.
  • Gebruik geen traagschuim matras, dit kan verstikkend op de huid werken.
  • Gebruik zo min mogelijk nachtkleding (of slaap naakt).
  • Gebruik beddengoed dat niet zozeer vocht opneemt, maar vocht afvoert.

 

Vaak wordt beddengoed of nachtkleding van katoen geadviseerd omdat het veel vocht opneemt. Echter bij mensen die veel last hebben van nachtzweten is dat juist een probleem – want katoen houdt het vocht ook vast. Beter is het om uw huid te bedekken met textiel dat vocht afvoert.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.